preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Lista linkova je prazna
Projekt Marijini obroci

Marijini obroci Hrvatska

Od školske godine 2013./2014. naša se škola povezuje s udrugom Marijini obroci preko koje pomaže najpotrebitijoj djeci u njihovom školovanju. Početak djelovanja Marijinih obroka povezan je i s našom zemljom jer su tijekom 1992. godine dvojica braće, Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow iz Škotske s užasom gledali vijesti o sukobima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bili su tako dirnuti da su odlučili organizirati prikupljanje hrane i pokrivača. Kada se Magnus vratio u Škotsku bilo je još puno toga što su ljudi skupili da ponese kao pomoć i tako je počelo njegovo humanitarno djelovanje u svijetu.

2002. godine Magnus je bio u Malaviju u Africi s organizacijom Scottish International Relief gdje ga je dirnula životna priča majke koja je umirala od posljedica side okružena sa svojih šestero djece. Kada je Magnus upitao njenog najstarijeg sina čemu se nada u životu, njegov šturi odgovor: „Da imam dovoljno za jesti i da mogu jednog dana ići u školu“ nije bilo lako zaboraviti. On je potaknuo kampanju Marijinih obroka. Njezin cilj je omogućiti kronično izgladnjeloj djeci jedan obrok dnevno u školi. Na taj se način djecu potiče da steknu obrazovanje koje ih kasnije u životu može izvući iz siromaštva.

Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je u srpnju 2009. godine sa željom da barem dijelić solidarnosti koju smo osjetili u najtežim trenucima vratimo onima kojima je to sad najpotrebnije. U radu ih vodi misao kako ne moramo biti moćni političari, bogataši ili rock zvijezde da bismo mogli nešto učiniti protiv gladi u svijetu. I naša mala djela ljubavi i dobrovoljni prilozi mogu spasiti i promijeniti mnoge živote na bolje.

Kako održavaju troškove tako niskima? Kad god je to moguće kupuju lokalno proizvedenu hranu kojom se pripremaju obroci koje poslužuju u školama. Time podupiru lokalnu ekonomiju te poštuju lokalnu kulturu i ukuse, a izbjegavaju dodatne troškove transporta.

Obvezali su se da najmanje 93 lipe od svake kune koju im doniramo potroše na humanitarni rad. Drugim riječima, jako paze da tekući troškovi budu što je moguće manji. To postižu tako da se u svim aspektima organizacije oslanjaju na volontere, potiču donacije u naturi i uslugama (npr. tisak promotivnih materijala), te ne troše novac na ništa što nije apsolutno nužno.

Tako već sa 75 kuna možemo osigurati da jedno dijete tijekom jedne školske godine dobiva obroke. Svaka donacija, bez obzira na veličinu, čini veliku razliku u životima gladne djece. Trenutno Marijini obroci hrane preko 750 tisuća gladne djece u 16 zemalja, budimo i mi dio toga.

                                                   

                                                                                                                                                                                            Martina Milić, vjeroučiteljica

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Stanovništvo svijeta


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 260237
Ovaj mjesec: 1399
Danas: 29
preskoči na navigaciju