preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Lista linkova je prazna
Eko-škola

 

PROJEKT MEĐUNARODNE EKO-ŠKOLE

Naša škola se krajem 2007./2008. godine uključila u program Međunarodne Eko-škole koji vodi Udruga Lijepa naša. Ciljevi ovog projekta su promicanje ekoloških spoznaja, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša, organiziranje akcija zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša, propagiranje prirodnih ljepota RH, promicanje kulturne baštine....  

Program Eko-škole počeli smo provoditi početkom 2008./2009. godine. Za prvu projektnu temu odabrali smo Zbrinjavanje otpada. 23. listopada 2008. godine održali smo prvu sjednica školskog Eko-odbora. Članovi Eko-odbora su ravnatelj, pedagoginja, učitelji razredne i predmetne nastave, po dvoje učenika iz svakog razreda predmetne nastave, dvije predstavnice roditelja i predstavnica Općine Tordinci, ali u projektu sudjeluje cijela naša škola, svi djelatnici i učenici, a mogu sudjelovati i zainteresirani roditelji i drugi članovi lokalne zajednice.

Cilj projekta Eko-škole je upoznati učenike s problematikom zaštite okoliša i podići svijest učenika i općenito stanovnika o zaštiti okoliša, potaknuti ih na stjecanje dobrih navika i donošenje ekološki pozitivnih odluka u životu, a također ih potaknuti da podignu kvalitetu svog življenja u skladu s očuvanjem okoline u kojoj žive. Program se sastoji od sedam koraka koje svaka Eko-škola počinje provoditi odmah po uključenju u projekt, i onda kontinuirano nastavlja nakon stjecanja statusa Eko-škole.

          

   

U skladu s time i našom projektnom temom za određenu godinu, u školi smo osmislili i provodimo različite aktivnosti. Prikupljamo stare baterije te električni i elektronički otpad. Uređujemo okoliš škole – sadimo nove biljke i nova stabla te redovno skupljamo otpad oko škole. Izrađujemo ekološke proizvode. Upoznajemo naše učenike s projektom održive potrošnje i održivog razvoja. Učenici i svo osoblje škole potiču se na štednju energenata.

Naša škola ima i svog kuma – Općinu Tordinci i svoj eko-kodeks.

U školi djeluju i tri izvannastavne eko skupine – Kreativna eko skupina Prijatelji prirode i Mali ekolozi u razrednoj nastavi te Cvjećari u predmetnoj nastavi. Te skupine su također i sekcije naše školske zadruge „Dukat“. Učenici koji pohađaju navedene skupine sa svojim voditeljicama provode različite ekološke i kreativne aktivnosti – obilježavaju važne eko datume (Dan planeta Zemlje, Svjetski dan voda, Svjetski dan ekologije itd.), izrađuju ekološke proizvode (eko sapun, ljekovite masti od nevenova cvijeta, sirup protiv kašlja od kadulje, piling za tijelo i mnoge druge), uređuju školski okoliš i brinu se za biljke u školi, sade nove biljke i stabla, sudjeluju u akcijama prikupljanja otpada... Također sudjeluju u različitim eko projektima od koji su neki i međunarodni e-Twinning projekti.

Naravno, učenici i učitelji iz tih skupina nisu jedini koji sudjeluju u projektu Eko-škole. Svi ostali učenici i djelatnici na različite načine mogu sudjelovati u projektu, i kroz izvannastavne aktivnosti i projekte, a i kroz redovnu nastavu.

Status Međunarodne Eko-škole dodijeljen nam je 30. travnja 2009. godine na svečanosti koju je upriličila Udruga Lijepa naša. Svečanost je održana u Zagrebu a našu školu predstavljali su ravnatelj Antun Maletić, pedagoginja i glavna koordinatorica projekta Ivana Vinkler Komarić, tadašnje koordinatorice Milica Jakuš i Jasna Barešić, učenici Ivana Vidinović i Martin Kovačević te predstavnici roditelja i lokalne zajednice Ivica Malenica i Željka Budimir. Na svečanosti nam je voditelj Udruge Lijepa naša i projekta Eko-škole u Hrvatskoj gospodin Ante Kutle uručio certifikat Eko-škole i Zelenu zastavu.

Školska svečanost podizanja Zelene zastave i proglašenja Eko-škole održana je 21. svibnja 2009. godine na dan naše škole.

10. svibnja 2019. naša je učiteljica Nevenka Prica na Državnoj svečanosti Eko-škola u ime naše škole primila zlatni certifikat Eko-škole i zelenu zastavu.

    

Obnova statusa i prelazak u Zlatni status Eko-škole kulminacija je našeg desetogodišnjeg truda i zalaganja na tom području.

Ponosni smo što smo Međunarodna Eko-škola te iz godine u godinu nastavljamo kroz različite eko-aktivnosti provoditi ovaj projekt. Želja nam je poučiti naše učenike, nastavnike i roditelje o važnosti očuvanja našeg okoliša za nas same, a i za generacije koje dolaze.

 

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Stanovništvo svijeta


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 260240
Ovaj mjesec: 1402
Danas: 32
preskoči na navigaciju