preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Lista linkova je prazna
Eko-škola

EKO ŠKOLA

Osnovna škola Tordinci uključila se krajem 2007./2008. godine u  program Međunarodne Eko-škole koji vodi Udruga Lijepa naša. Neki bitni ciljevi Lijepe naše su promicanje ekoloških spoznaja, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša, organiziranje akcija zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša, propagiranje prirodnih ljepota RH, promicanje kulturne baštine....

Program Eko-škole počeli smo provoditi početkom 2008./2009. godine. Za projektnu temu odabrali smo Zbrinjavanje otpada. 23. listopada 2008. godine održali smo prvu sjednica školskog eko-odbora. Članovi eko-odbora su ravnatelj, pedagoginja, nekoliko učitelja razredne i predmetne nastave, dvoje učenika, dvoje predstavnika roditelja i predstavnica Općine Tordinci, ali u projektu sudjeluje cijela naša škola, svi djelatnici i učenici, a mogu sudjelovati i roditelji.

Cilj projekta Eko-škole je upoznati učenike s problematikom zaštite okoliša i podići svijest učenika i općenito stanovnika o zaštiti okoliša, potaknuti ih na stjecanje dobrih navika i donošenje ekološki pozitivnih odluka u životu, a također ih potaknuti da podignu kvalitetu svog življenja u skladu s očuvanjem okoline u kojoj žive. Program se sastoji od sedam koraka koje svaka eko-škola počinje provoditi odmah po uključenju u projekt, i onda kontinuirano nastavlja nakon stjecanja statusa Eko-škole.

 

U skladu s time i našom projektnom temom za određenu godinu, u školi smo osmislili i provodimo različite aktivnosti. Prikupljamo stari papir, stare baterije, te električni i elektronički otpad. Uređujemo okoliš škole – sadili smo biljke, pravimo kompost i redovno skupljamo smeće oko škole. U različitim prostorima škole (zbornica, knjižnica, učionice) postavljene su kutije za prikupljanje papira. Upoznajemo naše učenike i s projektom održive potrošnje i održivog razvoja.

Učenici i svo osoblje škole potiču se da štede vodu, električnu energiju i grijanje (gasimo svjetla kad nismo u prostoriji, smanjujemo grijanje kad je otvoren prozor...)

Naša škola ima i svog kuma – Općinu Tordinci i svoj eko-kodeks.

Organizirali smo i KEKO kutak u kojem se s djecom prvode različite ekološke i kreativne radionice – recikliranje papira, pravljenje kutija za stari papir, učenje kompostiranja, ponovno upotrebljivanje već iskorištenih materijala, izrađivanje eko-sapuna i ljekovite masti od cvjetova nevena....

Svake godine prigodno se obilježavaju Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Bitne eko-datume obilježavamo prigodnim aktivnostima i plakatima.

Status Međunarodne Eko-škole dodijeljen nam je 30. travnja 2009. godine na svečanosti koju je upriličila Udruga Lijepa naša. Svečanost je održana u Zagrebu a našu školu predstavljali su ravnatelj Antun Maletić, pedagoginja i glavna koordinatorica projekta Ivana Vinkler Komarić, tadašnje koordinatorice Milica Jakuš i Jasna Barešić, učenici Ivana Vidinović i Martin Kovačević te predstavnici roditelja i lokalne zajednice Ivica Malenica i Željka Budimir. Na svečanosti nam je voditelj Udruge Lijepa naša i projekta Eko-škole u Hrvatskoj gospodin Ante Kutle uručio certifikat eko-škole i Zelenu zastavu.

Školska svečanost podizanja Zelene zastave i proglašenja Eko-škole održana je 21. svibnja 2009. godine na dan naše škole.

Ponosni smo što smo Međunarodna Eko-škola te iz godine u godinu nastavljamo kroz različite eko-aktivnosti provoditi ovaj projekt. Želja nam je poučiti naše učenike, nastavnike i roditelje o vašnosti očuvanja našeg okoliša za nas same, a i za generacije koje dolaze.

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 229159
Ovaj mjesec: 66
Danas: 10
preskoči na navigaciju