preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Lista linkova je prazna
Obljetnice

 

S obzirom da smo ove školske godine imali nekoliko zaista važnih obljetnica u našoj općini – 25. godišnjicu pada Antina, Korođa i Tordinaca, 10. godišnjicu od osnutka naše škole te obilježavanje Srebrnog statusa Eko škole, odlučili smo za školski projekt odabrati temu „Obljetnice“.

Cilj projekta bio je upoznati učenike i djelatnike škole s obljetnicama vezanim uz povijest mjesta i škole, ali i uz poznatu osobu ili događaj koji se može povezati s pojedinim školskim predmetom. Istraživanjem različitih zanimljivih obljetnica također smo željeli produbiti znanje učenika iz opće kulture te usput obilježiti važne datume.

Početkom školske godine obilježili smo dva jako važna datuma: 25. godišnjicu pada Antina, Korođa (30. rujna) i Tordinaca (25. listopada). Osim što su naši učenici i djelatnici škole sudjelovali u svečanostima organiziranim na razini lokalne zajednice, ovih važnih obljetnica prisjetili smo se i kroz različite aktivnosti u školi (izrada plakata, prikupljanje fotografija, ukrašavanje panoa, istraživanje...).

U listopadu su učenici vjeronaučne skupine proveli istraživanje o povijesti vjeronauka u školama povodom 25.-ogodišnjice uvođenja vjerskog odgoja u odgojno-obrazovne ustanove, a u studenom su obilježili 20. obljetnicu smrti Majke Terezije i 150. obljetnicu rođenja svetog Leopolda Bogdana Mandića.

  

Učenici 1. razreda i učiteljica Marija u listopadu su obilježili Svjetski dan animiranog filma i 50. godišnjicu snimanja hrvatskog animiranog filma Baltazar. Kroz projekt su naučili ponešto o snimanju animiranog filma i uživali u gledanju prve epizode Baltazara. Više o njihovom projektu možete saznati ovdje.

U studenom su naši matematičari obilježili 2600 godina od rođenja slavnog matematičara Pitagore. Tim povodom su proveli istraživanje o Pitagorinom životu, svoja saznanja izložili na panou u predvorju škole, a izradili su i modele trokuta za demonstraciju Pitagorinog poučka.

     

Učenici razredne nastave sa svojim su učiteljima i knjižničarkom Marijom kroz opsežan projekt obilježili stogodišnjicu prvog izdanja „Priča iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić. Osim školskih aktivnosti, upoznavanja života i djela Ivane Brlić Mažuranić, čitanja njenih priča, izrade slikovnica, igranja igara...

    

(pročitajte članak) cijela razredna nastava se u svibnju uputila u Slavonski Brod, grad u kojem je Ivana živjela, posjetili su njenu kuću te uživali na izletištu Šuma Striborova. Tamo su sudjelovali u zanimljivim tematskim radionicama koje je osmislila naša školska knjižničarka. Kako im je bilo na izletu možete pogledati ovdje.

U ožujku smo imali nekoliko zanimljivih obljetnica. Prvo su osmaši istraživanjem i prezentacijama na satu glazbene kulture obilježili 285 godina od rođenja Josipa Runjanina. Obilježili smo i 50 godina Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika. Sedmi razred je s razrednicom obilježio 85. rođendan slavnih Lego kockica te su također obradili temu The Firsts, odnosno prvu pojavu raznih predmeta u povijesti. Pa su tako istražili i izradili prvi gramofon, prvi bicikl, prvi sat s klatnom...

    

Učenici 6. razreda su s učiteljem tehničke kulture proučavali život i djelo hrvatskog izumitelja Fausta Vrančića i obilježili su 400. godišnjicu njegove smrti, dok su učenici 7. i 8. razreda s fizičarem obilježili 290. godina od smrti Isaaca Newtona koji je jedna od najznačajnijih ličnosti u povijesti znanosti.

Učenici razredne nastave u Antinu su početkom travnja zajedno s učiteljicom engleskog jezika Jelenom obilježili Međunarodni dan dječje knjige jedni drugima čitajući bajke na engleskom jeziku.

Tijekom travnja i svibnja sedmaši i osmaši su uz pomoć učiteljice biologije Lucijane još malo istraživali o najpoznatijim hrvatskim znanstvenicima, ovaj put s područja biologije i kemije.

Naša je knjižničarka sa učenicama 6. i 7. razreda u lipnju prigodnim plakatom obilježila 190. godišnjicu od pojave prve fotografije, a učenici 2., 3. i 4. razreda u Antinu su s učiteljima Brunom i Sanjom obilježili 25. godina olimpijskog sporta u RH. U sklopu svog projekta istraživali su o istaknutim hrvatskim sportašima i posjetili Davis kup u Osijeku. Detaljno izvješće i fotke s Davis kupa možete pronaći ovdje.

Naš projekt smo zaokružili velikom svečanošću kojom smo proslavili 10 godina postojanja Osnovne škole Tordinci kao matične škole te proslavom stjecanja Srebrnog statusa Eko škole. Ovdje možete pročitati kako smo obilježili ove bitne obljetnice. A više fotografija s Dana škole možete vidjeti u našoj galeriji.

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Stanovništvo svijeta


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 260240
Ovaj mjesec: 1402
Danas: 32
preskoči na navigaciju