preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Lista linkova je prazna
Putujmo Europom (2012./2013.)

S obzirom da je Hrvatska ove godine postala članica Europske unije, taj važan događaj odlučili smo obilježiti i u našoj školi. Iako nismo mogli zapravo proputovati sve zemlje Europske unije, putovali smo kroz zanimljive i poučne prezentacije naših učenika i učitelja. Neke od tih zanimljivih informacija podijelit ćemo ovdje s vama.

Prvo smo malo svratili do Skandinavskih zemalja gdje smo naučili kako u Finskoj ima više sobova nego stanovnika i da postoje zimske gume i za bicikle. U Švedskoj smo saznali puno toga o Vikinzima, a i članovi poznate švedske grupe ABBA otpjevali su nam jednu od svojih najpopularnijih pjesama. Preko mora smo se spustili do Danske o kojoj nam je ispričao prvi razred. Saznali smo da je pisac Hans Christian Andersen bio Danac i da su tamo izumljene svima jako drage lego kocke. Iz Danske smo se uputili u Nizozemsku, gdje smo saznali sve o tome kako su Nizozemci naučili isušivati riječne obale i mora da bi stvorili plodno tlo.

Onda smo skoknuli do Velike Britanije gdje smo upoznali kralja Henrika VIII, kraljice Viktoriju i Elizabetu, Sherlocka Holmsa, Jane Austen i druge poznate Britance. Dvorske dame su nam pokazale jedan dvorski ples, a također su nas ponudili i s engleskim čajem. Naučili smo plesati engleski i bečki valcer, a nakon toga smo svratili u Irsku na ukusni irski gulaš. Nakon ukusnog ručka otputili smo se do Njemačke, o kojoj smo puno saznali od učenika drugog razreda. Također smo isprobali poznate njemačke gumene bombone. Onda smo svratili do Poljske gdje smo svi zajedno odigrali zabavnu društvenu igru „Putujmo Poljskom“ uz pomoć koje smo i naučili mnoge zanimljive činjenice o toj zemlji. U Slovačkoj smo prošetali glavnim gradom Bratislavom i razgledali znamenitosti kao što su gradska vijećnica, muzeji i galerije. Saznali smo da u okolici Bratislave živi puno Hrvata. Skoknuli smo i do Rumunjske. U Bugarskoj smo posjetili znamenitu Dolinu ruža, a u Grčkoj planinu Olimp gdje žive grčki bogovi. Naučili smo i plesati sirtaki.

Kad smo već došli do Sredozemnog mora, njim smo otplovili prvo do poznate „geografske čizme“. Znate već, radi se o Italiji. Upoznali smo najveće talijanske gradove, popričali o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu (nogometu, naravno) i isprobali talijansku pizzu. U Francuskoj smo naravno saznali nešto o Eiffelovom tornju, koji je najupečatljivija i najpoznatija znamenitost te zemlje. Saznali smo da u Francuskoj prave fine sireve, a naučili smo i malo francuskog. Iz Francuske smo se preko Pirineja uputili u Španjolsku gdje smo prošetali velikim španjolskim gradovima i posjetili kod njih jako popularnu koridu.

Na povratku kući posjetili smo i dvije nama susjedne zemlje. Prvo smo otišli na skijanje na najpoznatija slovenska skijališta, a onda smo se otputili do Mađarske. S obzirom da nismo mogli samo tako skoknuti do Mađarske, naša djeca su s učiteljima posjetila školu u Laslovu koju pohađaju pripadnici mađarske nacionalne manjine. Laslovački učenici i učitelji lijepo su ih ugostili, naučili ih nekoliko igrara na mađarskom i ispričali im ponešto o mađarskom jeziku. Zauzvrat smo ih mi ugostili u našoj školi gdje su nam pokazali i nekoliko tradicionalnih mađarskih plesova.

Naše putovanje po Europi bilo je zabavno i poučno i nadamo se da ćemo jednog dana zaista uspjeti posjetiti barem neke od ovdje predstavljenih europskih zemalja. Ostale slike našeg projekta možete pogledati ovdje.

 

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Stanovništvo svijeta


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 260238
Ovaj mjesec: 1400
Danas: 30
preskoči na navigaciju