preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Lista linkova je prazna
Cyber škola

Ove školske godine odlučili smo se za jednu aktualnu temu za naš projekt – informacijsko-komunikacijske tehnologije. Projektu smo dali zanimljivo futurističko ime – Cyber škola – i učitelji su osmislili različite aktivnosti koje su uključivale primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Cilj projekta bio je osposobiti učenike da se s lakoćom koriste modernim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama u školi i u privatnom životu -  naučiti ih da prepoznaju, odaberu, prikupe, pohrane i organiziraju relevantne podatke. Također smo ih željeli naučiti o opasnostima interneta i kako se internetom služiti na siguran način, a upoznali su se i s pravilima lijepog ponašanja u virtualnom svijetu.

Provedene aktivnosti smo predstavili na Danu škole koji je ujedno ove godine bio i Dan otvorenih vrata. Učitelji su osim svojih projekata Cyber škole na Danu otvorenih vrata mogli posjetiteljima predstaviti i druge aktivnosti koje su radili.

U razrednoj nastavi su učitelji i učenici posjetiteljima predstavili puno zanimljivih aktivnosti. U Tordincima je na početku održana priredba za buduće prvašiće. Nakon toga smo povezali tradiciju s modernim pa su se prvo svi učenici i posjetitelji škole mogli okušati u zabavnim i poučnim igrama na pametnoj ploči, a onda su se učenici natjecali u igranju starih tradicionalnih igara (potezanje konopca, prenošenje jaja u žlici, skakanje u vrećama i karike na marike). Učenici 1. razreda su posjetiteljima pokazali zanimljive projekte koje su radili tijekom godine.

    

                                 

U Antinu je Dan škole obilježen s puno pjesme i plesa, budući prvašići su sudjelovali u kreativnoj radionici, a svi posjetitelji su se mogli okušati u igranju edukativnih igrara na tabletima.

Nekoliko dana kasnije organizirali su i zabavni musical „U potrazi za princezom“, koji su svi zainteresirani mogli pratiti preko live streama u svojim domovima.

    

    

Posjetitelji koji su u školu došli u popodnevnim satima, mogli su vidjeti i sudjelovati u mnogim zanimljivim aktivnostima.

Učenici 7. razreda su uz pomoć učitelja tehničke kulture izradili kviz znanja u programu Kahoot. Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u kvizu s jednostavnom prijavom preko svojih mobitela. Učenici 5. razreda su izradili dokumentarni film pod nazivom „Mein Haustier“ u kojem su na njemačkom jeziku predstavili gledateljima svoje kućne ljubimce. Posjetitelji su mogli sudjelovati i u matematičkim igrama na pametnoj ploči u sklopu aktivnosti „Igrom do znanja – interaktivna matematika“.

Knjižničari su na Danu otvorenih vrata predstavili svoju audio-vizualnu eko-slikovnicu „Spašena šuma“, koju su izrađivali za natječaj Stvarajmo kreativno. Od nje su izradili e-Knjigu koju se moglo prelistati na tabletu u knjižnici. Posjetitelji su mogli u knjižnici vidjeti i izložbu pod nazivom „Informacijsko-komunikacijske tehnologije nekad i sad“. Učenici vjeronaučne skupine su s vjeroučiteljicom istraživali Cyber bonton, to jest kojih se pravila ponašanja trebamo držati dok provodimo vrijeme na interentu općenito, a posebno na društvenim mrežama.

   

Posjetitelji su u školi mogli popuniti online Anketu o kvaliteti školskog života koju su osmislili učenici debatne skupine. Učenici 7. razreda su s učiteljicom tjelesne i zdravstvene kulture izradili video s općim pripremnim vježbama. Video su postavili na YouTube i na stranicu naše škole. Možete ga pogledati, a uz njega i zavježbati, ovdje.

Učenici 6. i 7. razreda su proveli istraživanje o internet kriminalu te su svoja saznanja predstavili na Danu škole. Sudjelovali su također i u e-Twinning projektu „Save nature, save yourself“. Učenici su snimili video s projektnim aktivnostima te su uz pomoć njega svoj projekt predstavili posjetiteljima. O ovom projektu, koji smo proveli za Dan planeta Zemlje, puno više možete pročitati ovdje.

U sklopu projekta Cyber škola učenici razredne nastave posjetili su Vinkovačku televiziju, a učenici predmetne HRT te su se upoznali sa radom novinara i snimanjem televizijskih emisija.

Literarna skupina je s učiteljicom iz hrvatskog jezika izradila Mali rječnik lokalizama i regionalizama. Učenici su prikupili riječi i izraze koji su izraženi u slavonskome kraju te su im uz pomoć učiteljice pronašli značenje. Rječnik su tiskali te ga izložili na Danu otvorenih vrata. Osim navedenog rječnika izradili su i izložili i glagoljski nakit te stare igračke kao one kojima su se igrali naši djedovi i bake. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu „Unutrašnjost crkve i liturgijski predmeti“. Maketu unutrašnjosti crkve te sve važnije liturgijske predmete izradili su učenici vjeronaučne skupine s vjeroučiteljicom.

Posjetitelji su u predvorju škole mogli pogledati i eko modnu reviju. Učenice 8. razreda su prikupile eko materijale od kojih su same izradile haljine koje su predstavile na reviji. Reviju su napravile uz pomoć učiteljice biologije koja je s učenicima na Danu otvorenih vrata predstavljala još jedan zanimljivi projekt – „Biologija i kemija oko nas“. Učenici glasnogovornici su prezentirali radove s nastave biologije i kemije te su predstavili rad cvjećara (izradu deterđenata, džemova, sokova...).

Kroz ovaj projekt smo naučili koliko se zapravo nove tehnologije mogu koristiti u radu i kako nam otvaraju mnoge zanimljive mogućnosti u nastavi, a još više u projektima. Učenici su upoznali nove programe i web alate (Kahoot, Movie Maker, Moovly, Smilebox...), naučili kako se snima video i izrađuje film, kako se izrađuje online anketa te kakve sve edukativne igre mogu naći na internetu. I ono najvažnije, naučili su da za korištenje interneta također postoje pravila ponašanja kojih se trebaju pridržavati kao i u stvarnom životu.

Ostale fotke s našeg Dana škole možete pogledati ovdje.

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Stanovništvo svijeta


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 260238
Ovaj mjesec: 1400
Danas: 30
preskoči na navigaciju