preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Engleski jezik

Njemački jezik

Hrvatski jezik

Tražilica
Vijesti

Dan jabuka u PŠ Antin

Danas (20.10.) smo obilježili Svjetski dan jabuka prvo znanstveno, a zatim i gastronomski. Na satu prirode i društva izvodili smo pokuse kojima smo pomoću jabuka objasnili proces oksidacije i dobrobiti antioksidansa.


Antioksidansi su molekule koje sprječavaju oksidaciju. Jedni od najpoznatijih antioksidansa su vitamini C i E koje pronalazimo u hrani, pogotovo biljkama poput različitog voća i povrća. Limun je posebno bogat vitaminom C koji se nalazi u limunskoj kiselini.  Uz to što su dobri za naše tijelo, antioksidansi su odlični i kao konzervansi za očuvanje hrane! Da antioksidansi sprječavaju propadanje jabuke dokazali smo tako što smo jabuku premazali sokom od limuna, mlijekom, alkoholnim octom, slanom vodom te nam je za provjeru poslužila jedna jabuka koju nismo premazali ničime. Pratili smo izgled jabuke kroz tri školska sata te je jabuka koja je bila premazana limunovim sokom ostala svježa i nije promjenila boju.

Četvrtaši su zatim prvašiće poučili što se sve može dobiti preradom jabuka na različite načine. Tako  se na stolu našla nešto poznatija pita, sok od jabuka, a veliko zanimanje pobudio je čips od jabuka nastao posebnim procesom sušenja i pečenja. Svi učenici su nakon tih delicija pojeli jednu jabuku jer "Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van".

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Bruno Sekereš Sanja Božić   datum: 20. 10. 2021.

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Stanovništvo svijeta


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 370845
Ovaj mjesec: 2655
Danas: 171




preskoči na navigaciju