preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Engleski jezik

Njemački jezik

Hrvatski jezik

Tražilica
Vijesti

Girls in ICT Day

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u informacijsko – komunikacijskim tehnologijama, na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT) održan je skup pod nazivom Girls in ICT Day kojem je nazočila i naša pedagoginja Ivana Vinkler Komarić.


Međunarodni dan djevojaka u IKT-u je inicijativa koju podupire Međunarodna telekomunikacijska unija s ciljem ohrabrivanja i osnaživanja djevojaka i mladih žena da odaberu karijeru u nekom od rastućih područja IKT tehnologija. Obilježava se zadnjeg četvrtka u travnju, a FERIT ga ove godine obilježava četvrti put.

Skup je započeo uvodnim riječima gospođe Snježane Rimac – Drlje, prodekanice Fakulteta za međunarodnu suradnju, a nastavio se predavanjem profesora Josipa Burušića sa Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Profesor je u svom predavanju Izazovi STEM područja za djevojčice i dječake iznio zanimljive i nadasve važne podatke iz istraživanja Instituta, koji objašnjavaju psihološke razloge zbog kojih djevojčice i djevojke ne odabiru STEM predmete (matematiku, fiziku, informatiku), tehničke srednje škole, a kasnije ni karijeru u tom području.

Prema riječima profesora Burušića glavni razlog zbog kojeg djevojčice i djevojke izbjegavaju STEM područja kroz obrazovanje te kasnije karijere u IKT sektoru je nemotiviranje od strane obitelji, okoline, a nerijetko i škole. Međutim, istraživanja tržišta pokazuju da će se do 2020. godine u IKT sektoru otvoriti 4000 novih radnih mjesta i na tom području se vidi velika perspektiva za djevojke i mlade žene.

Iduća na dnevnom redu skupa bila je panel rasprava Kako motivirati djevojke za IKT zanimanja? u kojoj su sudjelovali gosti iz različitih osječkih tvrtki, srednjih škola te sa samog fakulteta.

U zadnjem dijelu skupa je nekoliko osječkih IKT tvrtki predstavilo poslovne mogućnosti za djevojke u tom području (Osijek Software City, Ericsson Nikola Tesla, Institut RT-RK Osijek i FINA). Tvrtke su predstavljale većinom djelatnice, koje su ispričale svoja osobna, mahom pozitivna, iskustva o radu u IKT tvrtki.

Na samom kraju je prof. Kruno Miličević, prodekan Fakulteta za poslovanje, tehnologiju i suradnju s gospodarstvom, predstavio studijske programe fakulteta za buduće studente FERIT-a te djelatnosti FERIT-a usmjerene prema osnovnoškolcima i srednjoškolcima - nama već poznati LABUS festival na kojem naši učenici sudjeluju već nekoliko godina pod vodstvom učitelja fizike Danijela Mazura.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivana Vinkler Komarić   datum: 27. 4. 2019.

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 229159
Ovaj mjesec: 66
Danas: 10
preskoči na navigaciju