21. listopada 2024. (ponedjeljak) organizirali smo Školski piknik. On je bio završna i centralna aktivnost projekta „Food Educators“. Ovo je europski program posvećen edukaciji o zdravoj prehrani, održivom razvoju i karijerama u agro-prehrambenom sektoru.
U program smo se uključili temama „Hrana i zdravlje“ i „Hrana i održivost“, a ujedno smo obilježili Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane (29.9.), Svjetski dan hrane (16.10.) te Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Ciljevi projekta bili su nam informirati učenike o globalnom problemu gubitka i bacanja hrane, o načinima smanjenja otpada hrane kroz pravilno planiranje obroka, skladištenje hrane i kreativno korištenje ostataka hrane za pripremu novih jela te potaknuti učenike da preuzmu odgovornost za smanjenje otpada hrane u svojim domovima i zajednicama.
S projektom smo krenuli 14. listopada, PowerPoint prezentacijama o zdravoj prehrani, nezdravim prehrambenim navikama, prekomjernoj uporabi procesuirane hrane, održivim izborima te smanjivanju bacanja hrane.
Nakon toga, zadatak je bio izraditi školsku kuharicu s receptima od ostataka hrane, koja je predstavljena na Školskom pikniku. Svaki je razred (učenici + razrednik) osmislio svoj recept s kojim je sudjelovao na natjecateljskoj degustaciji – u kojoj je pobjedu odnio recept 8. razreda; Puding od staroga kruha!
Edukacijski dio završili smo zabavnim Kahoot! kvizom s istom tematikom, a opušteni dio uslijedio je nakon toga druženjem u školskom dvorištu uz tradicijska jela našega kraja koja su donijeli naši učenici i članovi njihovih obitelji.
Koordinatorice projekta bile su učiteljica Andreja Vincek Ević i školska knjižničarka Marija Vuković, a u aktivnostima su sudjelovali svi učenici naše škole (matična i područna) i njihovi razrednici (razredna i predmetna nastava).