preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

OŠ TORDINCI

MEĐUNARODNA

EKO ŠKOLA

 

 

Rječnici
Engleski jezik

Njemački jezik

Hrvatski jezik

Vijesti

“Digitalna škola-globalna škola”: suradničko učenje uz e-lektiru

U sklopu našega Erasmus+ projekta učenici 1. i 4. razreda OŠ Tordinci suradničkim učenjem u kreativnoj učionici obrađivali su lektiru koristeći digitalne alate.


Istraživanja pokazuju da je čitanje učenicima mlađe dobi često napor što znači da će i njihovo razumijevanje pročitanoga biti vrlo površno, stoga učenicima treba omogućiti neposredan rad na književnom djelu i istraživanje djela. Analiza književnog teksta važna je vještina koja djetetu omogućuje svladavanje jezika – i materinskoga i jezika književne umjetnosti. No ta nam znanja nužno ne jamče da ćemo književnost i zavoljeti. Učiteljicama 1.i 4. razreda cilj je bio motivirati djecu na čitanje, pokazati im kako pristupiti djelu, kako ga doživjeti i spoznati, a kako bi iskustvo čitanja i razmišljanja o djelu bilo dovoljno privlačno da mu se poželimo vratiti i osmisliti obradu lektirnog djela na djeci zanimljiviji i drugačiji način od klasičnog vođenja dnevnika čitanja.

Učenici 4. razreda tako su dobili zadatak da samostalno odaberu lektirno djelo prema vlastitom izboru s popisa lektirnih djela za 4. razred, zadatke za čitanje prikažu u PowerPoint prezentaciji te lektirno djelo na taj način prezentiraju ostalim učenicima u razredu. Učenici su imali poseban zadatak predstavljanja lektirnog djela na način da odaberu najljepše događaje, likove ili dijaloge pročitane knjige te ih predstavljanjem ostalim učenicima u razredu zainteresiraju za čitanje baš te knjige koju su i sami čitali. Učenici su zadatke mogli izvršiti u skupinama ili paru, suradničkim učenjem u kojemu je došlo do izražaja dijeljenje znanja i međusobno poticanje na rad. Predstavljanje lektirnih djela bilo je izuzetno zanimljivo, poučno, a učenici su pokazali koliko se vješto služe digitalnim alatima i pametnom pločom, no i svoje vještine prezentiranja i pripovijedanja.

Učenici 1. razreda s učiteljicom maštovito su pripremili razrednu e-lektiru prikazavši lektirno djelo u “novom ruhu”. Na temelju razrednog plakata na kojemu su prikazali redoslijed događaja djela suradničkim učenjem na satu stvorili su e-slikovnicu pročitane lektire.

   

   

   Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Andreja Vincek Ević   datum: 3. 6. 2019.

            


About school

Gdje se nalazimo?


Klub prijatelja škole


 


Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 12. 2009.

Ukupno: 229157
Ovaj mjesec: 64
Danas: 10
preskoči na navigaciju